Shiatsu en seiki

Shiatsu

Wat is het en waar komt het vandaan?

Shiatsu is een lichaamstherapie die het zelfhelend vermogen van het lichaam ondersteunt en versterkt. Een behandeling heeft effect op de hele persoon: niet enkel op fysiek maar ook op emotioneel niveau.

De technieken gaan van een helende aanraking of druk van o.a. duimen, vingers en handpalmen tot zachte manipulaties door rotaties, strekkingen en pulsing.

Shiatsu is ontstaan vanuit de Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) en is in de loop van de 6e eeuw door Chinese monniken naar Japan gebracht waar het verder geperfectioneerd werd. Daar kreeg het begin 20ste eeuw uiteindelijk ook de naam shi-atsu, letterlijk vertaald: vinger-druk .

De behandelwijze baseert zich op het idee dat de oorzaak van problemen in spieren, zenuwen en organen vaak te vinden is in een verstoorde doorstroom van energie. Deze energie zou moeiteloos door energetische kanalen – meridianen - in het lichaam moeten stromen. Tijdens een shiatsu-behandeling proberen we eventuele blokkades los te maken zodat de energie terug vrijuit kan stromen.

Toepassingen

Een shiatsu-behandeling brengt je over het algemeen in een toestand van diepe ontspanning.
Veel klachten kunnen in zekere mate verlicht worden en regelmatige behandelingen kunnen helpen om stress te verminderen en om lichaam en geest gezond te houden.

Een paar voorbeelden:

  • stijfheid in nek en schouders

  • ongerustheid, angst, depressieve gevoelens

  • hoofdpijn

  • gewrichtspijn

  • verstopte sinussen

  • spierspanningen

  • spijsverteringsproblemen


In situaties waarin emotionele factoren of stress een onderliggende factor zijn, is shiatsu zeer effectief, eventueel als alleenstaande behandeling maar ook in combinatie met andere behandelmethoden.

Praktisch

We beginnen steeds met een kort gesprek om jouw eventuele klachten of specifieke vragen aan bod te laten komen. Zo wordt elke behandeling zo goed mogelijk afgestemd op jouw noden op dat moment. Voor de behandeling zelf lig je op een Japanse matras (futon) op de grond.

We geven shiatsu door de kleding heen. Het is dan ook belangrijk om makkelijke kledij te dragen zoals een legging of sportbroek met t-shirt en/of pull.
Vermijd knopen, ritssluitingen, uurwerken en armbanden want die hinderen de behandeling.

De behandeling duurt ongeveer 50 minuten. Reken op een 75-tal minuten in totaal omwille van de gesprekjes voor en na de behandeling.
Het verkennend gesprek bij een eerste behandeling zal wat langer duren.

Belgische shiatsu federatie

Ik ben een erkend shiatsu- en seiki-beoefenaar.
Wil je graag meer weten over shiatsu, dan kan je een kijkje nemen op https://www.shiatsu.be .

Shiatsu is geen geneeskunde! Voor ernstige klachten raadpleeg je een arts. Shiatsu kan bij een klassieke behandeling wel ondersteunend werken.

Seiki

Seiki brengt de energie in beweging via resonantie op bepaalde punten van het lichaam.

Seiki wordt, net als shiatsu, uitgevoerd op de kleren. Je zit of ligt op de futon (Japanse matras), op de grond.
De behandeling zelf duurt ongeveer een halfuur.

Ik maak, op een respectvolle manier en met veel aandacht, contact met bepaalde resonantiepunten en blijf daar dan telkens even bij.
Seiki verder omschrijven is moeilijk. De beleving primeert en is individueel.

Enkele specifieke eigenschappen van seiki:

  • Je voelt een heel diepe ontspanning.

  • Seiki helpt bij het verwerken van emoties en trauma’s, via het lichaam. Het zorgt voor ontlading en eliminatie.

  • Seiki is heel geschikt voor gevoelige en hypersensitieve mensen en voor mensen met burn-out, fibromyalgie, CVS.

Ademcoaching

Je vraagt je misschien af hoe iets dat zo natuurlijk is, automatisch gaat en zo makkelijk lijkt toch allerlei problemen kan veroorzaken …

Als baby kunnen we het nochtans allemaal: op een correcte manier ademen, met behulp van ons middenrif (diafragma). Het middenrif is onze belangrijkste ademhalingsspier. Vroeg of laat echter gaan dingen als angst en stress vaak een rol spelen. Dan hebben we de neiging om hoger en oppervlakkiger te gaan ademen, onze spieren te spannen, onze schouders op te trekken, … Op die manier gebruiken we onze borstspieren om te ademen i.p.v. ons middenrif. Borstademhaling is geen probleem als we het niet te lang doen, bv. tijdens een inspanning. Het wordt pas een probleem als we ook in rust op die manier blijven ademen.

Als het een gewoonte wordt om zo te ademen en je het als normaal gaat aanvoelen, merk je het meestal niet op tot er kleine of grotere problemen opduiken zoals

  • innerlijke onrust

  • prikkelbaarheid

  • maag-darmklachten

  • acute of chronische hyperventilatie

  • slaapproblemen

  • je steeds moeilijker kunnen concentreren

  • spierpijn (vooral nek en schouders)

  • angst

Teveel of langdurige stress kan een negatieve invloed hebben op je lichaam, je hart, je ademhaling, ... Gelukkig kan je dat proces ook omkeren: het is mogelijk om met je ademhaling, via je hart, rust te creëren in je lichaam en je hoofd. Op bijna elk moment van de dag of nacht, want je ademhaling heb je altijd bij je.

Als je naar hier komt omdat je je ademhaling wil leren gebruiken om je levenskwaliteit te verbeteren, hebben we eerst een inleidend gesprek en krijg je daarna begeleiding die aangepast is aan jouw persoon en aan jouw vraag.

Ik kan je o.a.

  • leren om (opnieuw) je middenrif te gebruiken bij het ademen.

  • de correcte houding aanleren voor een rustige ademhaling

  • een aantal rustgevende of net energie gevende ademhalingstechnieken leren kennen

  • de hartcoherentie-techniek leren.


Een woordje uitleg over hartcoherentie:

Telkens we inademen, versnelt onze hartslag een heel klein beetje. Telkens we uitademen, vertraagt hij. Dat is normaal. We noemen dit hartritme-variatie, niet te verwarren met hartritmestoornissen!
Als het versnellen en vertragen van de hartslag op een regelmatig tempo gebeurt, spreken we over hartcoherentie.

Dat tempo wordt o.a. beïnvloed door onze gedachten en gevoelens. Wanneer we bv. gespannen zijn, neemt de graad van hartcoherentie af. Zijn we ontspannen, dan zal de hartcoherentie-graad toenemen.

Het goeie nieuws is dat we die hogere graad van hartcoherentie ook kunnen bereiken via onze ademhaling.
De hartcoherentie-techniek is heel eenvoudig. Je moet wel bereid zijn om je oefeningen dagelijks een 20-tal minuten te doen, verspreid over twee of meer momenten. Je zal dan wel snel effect beginnen voelen.

Om de technieken op een voor jou optimale manier aan te leren, hou je rekening met een 4-tal sessies, gespreid over 6 tot 8 weken.

Hou er rekening mee dat je moet volhouden als je resultaat wil hebben. Wat ik je ook aanleer, zal alleen werken als jij het consequent toepast. Het is een keuze die je zelf moet maken maar weet wel dat ik je grootste supporter zal zijn!

Je vindt me ook terug op de website blijvenademen.be, onder de rubriek 'coaches'.

'De ademhaling is een ongelooflijk machtige bondgenoot’

Jon-Kabat-Zinn

Yoga

‘We don’t use the body to get into a pose, we use the pose to get into the body’.

De yoga-lessen bestaan voor het grootste deel uit yin yoga asanas (houdingen). Ik focus hierbij regelmatig op een correcte, ontspannen ademhaling. Vaak komen in de les ook één of meer yang yoga asanas aan bod.
Voor het bindweefsel in en rond de spieren gebruiken we soms technieken van myofascial release (met behulp van balletjes en yoga-blokken), al dan niet in combinatie met een yin yoga houding.

In tegenstelling tot eerder yange yoga-vormen, waar we spieren aanspannen, dynamisch werken of een volledig bereik van de stretch opzoeken, gaan we in yin yoga de spieren net ontspannen en een passieve houding aannemen die we een paar minuten vasthouden. Het gaat er niet om hoe een houding er juist uitziet maar wat je gaat voelen. We gaan heel rustig in elke houding en zoeken nooit het volledige bereik van de stretch op. Het is belangrijk dat je de grenzen van je lichaam accepteert en respecteert.
Door de spieren te ontspannen en een bepaalde houding aan te nemen, kunnen we een zachte stress brengen op onze fascia (bindweefsel). Bindweefsel is droger en minder soepel dan spieren en heeft meer tijd nodig om te ontspannen. Daarom blijven we langere tijd in een houding.

In de loop van de les daalt je lichaamstemperatuur, vertraagt je hartslag en kan je geest meer en meer ontspannen. Yin yoga heeft een positieve invloed op het parasympatisch zenuwstelsel.
We maken gebruik van ‘props’ (yoga-blokken, dekentjes, een bolster, een riem, …) om dieper in de houding te gaan of om de houding net gemakkelijker te maken.

Praktisch:

Al het materiaal dat je nodig hebt, is ter plaatse aanwezig. Als je dat fijner vindt, mag je natuurlijk je eigen materiaal meebrengen en gebruiken.
Draag makkelijke kleren.

De yogalessen gaan door op maandag om 19.15 u en 20.30 u, op donderdag om 19 u en om 20.15 u en soms in de namiddag (op wisselende dagen).
Elke les duurt één uur.

Maximum 5 personen tegelijk kunnen de les ter plaatse volgen. Er zijn een aantal vaste mensen ingeschreven voor de verschillende sessies, maar er zijn regelmatig vrije plaatsen beschikbaar. Heb je interesse? Contacteer mij dan via lieve@ayoshi.be of via
0478 46 12 88.

Heb je lichamelijke klachten of problemen? Raadpleeg dan een arts of kinesist voor je naar de yoga-les komt. Die kan je vertellen welke bewegingen jij niet mag maken of waar je best voor oppast.

Net als shiatsu is yin yoga gebaseerd op de Traditionele Chinese geneeskunde.
De houdingen helpen om ontspanning te brengen in de meridianen en versterken tegelijk het meridiaanstelsel.

Enkele sfeerbeelden ...

Bernie Clark

Samenwerking met Ilse Dhont - Rustmakers

Rustmakers geeft op vrijdagavond op regelmatige basis sessies 'mindfulness' en/of 'yin yoga' en workshops zoals 'yin yoga en shiatsu' in De Wildeman in Herent.

Voor meer info hierover en inschrijvingen kan je terecht op de website www.rustmakers.be

De parasympathicus is het deel van ons zenuwstelsel dat zorgt voor herstel, ontspanning, rust.
Als de parasympathicus actief is, dalen je hartslag en je bloeddruk en werkt je spijsvertering beter.

Graag wat meer uitleg?

Ons zenuwstelstel bestaat uit twee delen:

  • Het willekeurig zenuwstelsel wordt gecontroleerd door onze wil. Het zorgt voor alles wat we bewust doen zoals stappen, eten, spreken, denken.

  • Het autonoom zenuwstelsel zorgt voor de automatische fysiologische functies zoals de spijsvertering, je hartslag, in- en uitademen, de hormoonafscheiding.
    Je ademhaling is de enige fysiologische functie die je kan beïnvloeden met je wil.

Het autonoom zenuwstelsel bestaat zelf ook uit twee gedeelten of ‘takken’:

  • De (ortho)sympathicus stelt ons in staat om te presteren en om te overleven in levensbedreigende situaties.

  • De parasympathicus zorgt voor herstel, ontspanning, rust.
    Als de parasympathicus actief is, dalen je hartslag en je bloeddruk en werkt je spijsvertering beter.


Je kan je het autonoom zenuwstelsel voorstellen als een wip: als het ene gedeelte actiever wordt, wordt het andere gedeelte minder actief.
Bij een gezond dagpatroon is er een goede balans: inspanning en stress worden afgewisseld met ontspanning en rust. Om die balans te behouden, is het belangrijk dat de sympathicus alleen in actie komt als het nodig is: in levensbedreigende situaties of in situaties waarin extra lichamelijke of mentale inspanning nodig is.

Het probleem in onze huidige tijd en maatschappij is dat we het razend druk hebben. Alles moet snel gaan en we ervaren vaak (veel) stress.
Het gevolg van langdurige stress is dat de sympathicus te vaak en te lang (onbewust) wordt ingeschakeld en dat je hem niet of nauwelijks meer kan uitschakelen. Tegelijk is de parasympathicus te vaak uitgeschakeld (denk aan de wip) en biedt die niet meer voldoende tegenwicht. De balans is verstoord. Je stress-systeem raakt overbelast en er ontstaan stressklachten.

Mogelijke klachten

  • innerlijke onrust

  • slaapproblemen

  • maag-darmklachten

  • hoofdpijn

  • spierpijn (vooral nek en schouders)

  • verminderde weerstand tegen ziekten

  • vermoeidheid

  • angsten, depressieve gevoelens

  • druk op de borst

  • zich niet meer kunnen ontspannen

  • ...


Naast de eigen specifieke invloed van yin yoga, shiatsu, seiki en ademhalingstechnieken op je lichaam en geest, hebben ze het gemeenschappelijk voordeel dat ze het parasympatisch zenuwstelsel stimuleren, waardoor de balans tussen ortho- en parasympatisch zenuwstelsel verbeterd wordt en stressklachten verminderen.

En de nervus vagus?
Dat is de belangrijkste zenuw van ons parasympatisch zenuwstelsel. Ze speelt een cruciale rol bij ontspannen en herstellen
.

De rode draad: stimuleren van de parasympathicus